I el sexe després del part? (III)

Una entrada de publicada el

(continuació de I el sexe després del part II)

CAPÍTOL 5: el cansament

A tots els factors que ja hem comentat en aquest especial sexualitat, se li hauria d’afegir el cansament. El cansament profundíssim, inesperat, que patim la majoria de mares (i molts pares) quan acabem de tenir un miniu (i que sovint es prolonga al llarg de tot el primer any). La manca de son profund i sense interrupcions fa que no descansem de la mateixa manera en què ho fèiem abans. Les bosses sota els ulls demostren les nits en vetlla, i no sabem ben bé com, ens espavilem per gaudir tan com podem del nostre nou miniuet. Això sí, no ens queden forces per res més.

La nostra prioritat és descansar. Això és el que el cos ens demana i crec que li hem de fer cas.

A més a més, anem tan de bòlit ocupant-nos de la nostra criatura i del nostre cansament (cosa que es multiplica quan és el segon o el tercer miniu de la família), que sovint ens costa trobar l’oportunitat de relaxar-nos una estona amb la nostra parella, de mirar-nos, tocar-nos, desitjar-nos, i tenir una estona per, potser, anar més enllà.

EPÍLEG: redescobrir la sexualitat

No voldria acomiadar aquest cicle d’entrades sobre sexualitat en el postpart i la lactància amb un to negatiu.

Si bé és cert que és un període difícil, com sempre que hi ha un procés de transformació, crec que ens l’hem de prendre com una oportunitat de reinventar la nostra vida sexual. Aquestes són algunes de les mesures que m’han ajudat en el meu procés de redescobriment:

  • Abans d’intentar tenir sexe en parella; confia en tu mateixa. Toca’t, mira’t, mima’t, estima’t. Agafa un mirall i mira la cicatriu. Observa els plecs de la teva vagina. Toca-la i fes-li massatges suaus i dolços. Sense fer-te mal! Massatges respectuosos, reconciliadors. Busca maneres de reactivar la sexualitat amb tu mateixa.
  • Busca assessorament professional per la recuperació del sòl pelvià. Totes les dones que hem estat embarassades hauríem de fer una bona recuperació d’aquesta musculatura per recuperar amb plenitud les nostres funcions sexuals. Això es pot aconseguir anant a fer-nos massatges amb una fisioterapeuta especialitzada (per exemple a: Fisiointegral (Girona), Espai Alè (Barcelona), RAP (Barcelona)), i complementant-ho amb gimnàstica hipopressiva.
  • Comunica’t amb la teva parella. Explica-li les teves pors, els seus sentiments, les teves necessitats. A través de la complicitat, l’escolta, el respecte, i la confiança, sovint s’arriba a la comprensió.
  • Busca moments d’intimitat i tranquil·litat. Recupera les músiques i les olors que abans et suggerien erotisme.
  • Aprèn a vincular-te sexualment amb la parella de maneres diferents. A través de les carícies i els petons podem descobrir noves maneres d’expressar-nos erotisme i amor.
  • Tingues molta paciència i no vulguis córrer. No hi ha cap norma que digui que als 2, 3, o 6 mesos d’haver parit ja has de tenir relacions sexuals satisfactòries. Això depèn de cada dona i de cada parella, i moltes vegades no s’aconsegueix fins passat un any del part o més.

Aquí tens alguns articles interessants sobre sexualitat femenina i maternitat:

Coneixes bé el teu úter?

La verdadera maternidad es un despliegue de nuestra sexualidad

Las funciones de los orgasmos (Michel Odent)

Deixa un comentari

Enhorabona! Has arribat al final de l'entrada.
Ara és el teu torn de participar!