Recuperació postpart amb hipopressius

Una entrada de publicada el

Durant l’embaràs i el part el nostre cos pateix moltes transformacions en poc temps, i per això després necessita molt de carinyo i una mica d’esforç per poder recuperar-se bé. Però hi ha moltes maneres d’ajudar al cos a refer-se de l’experiència; donant de mamar, fent alguna sessió d’osteopatia, anant a visitar una fisioterapeuta especialista en sòl pelvià, posant-nos crema hidratant a la panxa, deixant-nos fer un massatge shiatsu, fent exercicis de Keggel, i fent gimnàstica abdominal hipopressiva.

Avui dedicaré l’entrada a parlar-vos de la gimnàstica abdominal hipopressiva, que és molt eficient i sembla que està de moda. Escric aquest article amb l’assessorament de la Kaisa Tuominen, una de les persones més qualificades d’Espanya en abdominals hipopressius. És master trainer  i col·laboradora de Marcel Caufriez, l’ideòleg del mètode.

Aquest tipus de gimnàstica està especialment indicada per a la recuperació postpart, i té molts beneficis per a la nostra salut general, com: disminuir o eliminar les pèrdues d’orina, corregir els descensos de la bufeta i/o l’úter, estabilitzar la columna, millorar les relacions sexuals, reduir la cintura abdominal (un 6% segons els estudis), corregir la postura, tonificar la musculatura abdominal i la del sòl pelvià.

I com es fan els hipopressius? Doncs “a groso modo” es tracta d’inspirar, expirar deixant anar tot l’aire, i un cop en apnea (sense aire), obrir molt bé les costelles i aguantar l’apnea uns segons amb les costelles obertes. Ara bé, aquests exercicis no es poden fer bé sense la postura correcta, perquè de fet, la postura que adoptem forma part de l’exercici. Hi ha un ventall molt ampli de postures; de més senzilles i de més complicades, i per tant, el més recomanable és anar a algun centre especialitzat on ens en puguin ensenyar bé, o buscar un entrenador personal qualificat.

Avui dia hi ha molts centres especialitzats en fisioteràpia o fitness que comencen a fer-los servir com la eina principal de la recuperació postpart. En la majoria d’aquests centres hi podem anar amb els minius, perquè sinó no ho faríem mai! Així també és un bon punt de trobada entre mares i minius per compartir una mica la criança. Alguns dels centres que jo conec són: Fitnessintegral (Banyoles), Fisiointegral (Girona), Espai Alè (Barcelona), RAP (Barcelona).

Finalment, crec que si us voleu iniciar en aquest tipus d’exercicis, cal que tingueu en compte algunes recomanacions: (1) no es poden fer si tenim hipertensió arterial o estem embarassades, (2) és millor fer-los al matí, perquè estimulen el sistema nerviós, (3) millor fer-los amb l’estómac i la bufeta buits, (4) després d’un part normal es pot fer els tres primers dies, però després s’ha d’esperar fins a 3 les setmanes postpart, (5) és millor començar amb les postures al terra, (6) començar amb 5 minuts cada dos dies i anar augmentant progressivament fins a 20 minuts diaris.

Us deixo amb alguns enllaços per si necessiteu més informació sobre el tema:

Proveu-ho i ja veureu quins resultats! Personalment, us puc assegurar que com a mínim en el meu cas, funciona.

2 comentaris a “Recuperació postpart amb hipopressius

  1. Pingback: Miniueca » I el sexe després del part? (III)

Deixa un comentari

Enhorabona! Has arribat al final de l'entrada.
Ara és el teu torn de participar!