Quan sigui prou vella et vindré a visitar

Una entrada de publicada el

Moltes llunes, hi havia en el món de la Berta.

Mil i una llunes.

Una lluna per a cada lloc. I llocs sense lluna.

Com la casa dels cosins dels pares, a Barcelona, amb els que es quedava quan els pares volien anar al teatre. Era una casa de nits de color taronja i mai, des d’allà, mai no havia vist la lluna.

I sense lluna no podia dormir tranquil·la. Quan era a casa seva, abans d’anar a dormir, s’apropava a la finestra de les muntanyes i observava el cel, buscant la seva amiga. Li mirava les taques i les arrugues de la cara, tan marcades com les de l’avi, i sovint, xiuxiuejant perquè els seus pares no la sentissin, li explicava els seus secrets més profunds. Com el dia que se li havia trencat sense voler un penjoll de la mare i l’havia enterrat al jardí perquè ningú el trobés, o el dia que havia volgut anar al cel amb la seva gossa perquè no estigués tan sola, en aquell cel tan gran.

Els seus pares li explicaven sovint que de lluna només n’hi ha una, però la Berta sabia que no tenien raó. De llunes, moltes, i molt diferents.

N’hi havia de blanques, de crues, de grogues, de taronges, de vermelles, de rodones, de trencades, de petites, de grans, de tristes i de rialleres. Fins i tot a vegades hi havia llunes que apareixien durant el dia.

Però una nit de lluna plena de finals d’estiu, la Berta va veure el món amb uns ulls nous. Amb uns ulls més savis. Va començar a entendre que només n’hi havia una, de lluna. Una de sola. Una lluna que es disfressa i que s’amaga. Però una i prou.

Passejava amb el seu avi, tan vellet que necessitava un bastó de fusta perquè les seves dues cames no li eren prou fortes per caminar dret. Havien sortit a prendre la fresca després de sopar i buscaven cuques de llum als marges del jardí.

Es van aturar a descansar en un roc, perquè l’avi era dels que estava més assegut que dret. Aleshores, mirant tots dos la lluna plena, més brillant i blanca que mai, la Berta li va preguntar:

– Avi, si els pares tenen raó i només hi ha una lluna, per què quan anem en cotxe sempre hi ha un moment en que la perdo de vista i apareix molt més tard en un altre lloc del cel?

L’avi li va explicar que la lluna era tan vella, més que ell i que tots els avis de la Terra, que estava cansada i no podia seguir el ritme dels cotxes moderns.

La Berta es va quedar rumiant, mirant les arrugues de la cara de la lluna, pensant en la seva gossa, que quan es va fer vella va haver d’anar al cel.

Va mirar l’avi, el seu bastó i les seves arrugues, i delicadament, li va agafar la mà freda com la roca.

– Avi, tu un dia també marxaràs al cel?

– Probablement sí, amor meu, i no falta gaire. – Va dir l’avi mirant-la amb els ulls plens de guspires.

– Doncs no pateixis, que jo et parlaré cada nit, com a la lluna, i quan sigui prou vella et vindré a visitar.

Dues setmanes més tard l’avi va morir.

Quan va tornar a sortir una lluna plena, ho va fer de dia. Era un dia fred de tardor però amb el cel molt blau i una lluna molt blanca i rodona, ben amunt del cel i lluny de les muntanyes. La Berta va demanar a la seva mare que l’acompanyés a caminar fins al cementiri.

Van caminar durant una bona estona. Una hora potser. Però la Berta no comptava el temps, només mirava la lluna plena, una lluna d’arrugues blaves com el cel. No la va deixar de mirar fins que van arribar al cementiri. L’avi tenia raó. De lluna només una; velleta i lenta.

Aleshores va mirar la seva mare que tenia els ulls humits. Li va agafar la mà ben fort i va dir:

– L’avi està amb la lluna, mama. I tu, i jo, i totes les persones de la Terra, quan serem prou velles, també hi podrem anar.

3 comentaris a “Quan sigui prou vella et vindré a visitar

  1. Ostres!!! Aquest conte m’ha fet saltar les llàgrimes, i això que fa temps que no es mor cap persona propera… com la Berta, sóc una enamorada de la lluna, i m’ha agradat molt aquesta manera d’encarar la mort… gràcies pels teus contes, Núria!

Deixa un comentari

Enhorabona! Has arribat al final de l'entrada.
Ara és el teu torn de participar!