Llengua de signes per a nadons

Una entrada de publicada el

Fins fa poc mesos no havia sentit mai a parlar de la llengua de signes adaptada a nadons. Un dia ho vaig descobrir per internet, gairebé per casualitat, quan vaig trobar un vídeo d’una nena de 13 mesos parlant amb les mans, i se’m va obrir la porta a un món meravellós i molt divertit!

Es tracta d’una adaptació de la llengua de signes a les possibilitats dels nadons. D’aquesta manera, podem aconseguir comunicar-nos amb ells abans de què comencin a parlar. Això pot millorar molt el tema de les « rabietes » perquè ens poden expressar el que necessiten en cada moment.

No sembla massa difícil, només cal estudiar-se alguns signes de la vida quotidiana (dormir, menjar, joguina,….) i anar-los fent en el moment en què diem aquestes paraules. Podem començar a fer-ho des que el nadó neix, però comença a ser força efectiu a partir dels 6 mesos i normalment comencen a fer els signes ells mateixos entre els 10 o 12 mesos.

Nosaltres tot just acabem de començar i de moment el Martí ens mira les mans encuriosit, crec que intenta entendre per què de cop i volta les movem tant!

Aquesta tècnica està molt de moda als Estats Units i Canadà (Quebec). A França també està agafant força, i a Espanya se’n comença a parlar. Però atenció, encara que podríem pensar que la llengua de signes és universal, no ho és, cada idioma té el seu corresponent amb signes, però només existeixen adaptacions per a nadons en alguns casos. Pel que jo sé, en català no existeix aquesta adaptació, però sí en castellà, gràcies a una mare entusiasta que ha traduït el mètode americà.

Altres llocs que parlen del tema:

article a criatures.cat

llibre del mètode espanyol

explicació del mètode en castellà

conversa sobre el tema al fòrum “dormir sin llorar”

un mètode americà

un mètode anglès

un altre mètode americà

un fòrum en francès

el mètode francès

un altre mètode de Quebec

5 comentaris a “Llengua de signes per a nadons

 1. Una pregunta: El fet d’utilitzar la llengua de signes no retardaria d’alguna manera que comencen a parlar? Conec algun cas d’algun xiquet que es limitava a assenyalar les coses i va tardar moltíssim a parlar.Sé que no és el mateix, però ens fa un poc de por.

  Una abraçada!!

  • Hola David,
   Doncs sembla que no té per què limitar o retardar el llenguatge oral, tot al contrari; l’estimula! Com que la llengua de signes fa que es desenvolupin les zones del cervell relacionades amb la comunicació, doncs sembla que aprenen més ràpid. Hi ha estudis científics que ho demostren. Mira’t la pàgina de cincodeditos per més informació.

   I no tingueu por que és molt divertit!

 2. Pingback: Miniueca » Arxiu del Bloc » Parlem amb les mans!

 3. Hola Núria

  Fa un mes que vaig començar amb la higiene natural, i arrel d’això m’agradaria iniciar el llenguatge de signes amb la meva nena, que ara té 7 mesos. Voldria començar, doncs amb els signes relacionats amb aquest tema. Com m’aconselles que comenci?
  Gràcies!

  • Hola Laiushka!

   Que valenta amb la higiene natural! Jo no m’atreveixo a provar-ho 🙂
   Als 7 mesos és un bon moment per començar amb els signes, perquè són com esponges i ho capten tot. Ella t’observa i emmagatzema tots els signes que fas i les paraules que dius, però no esperis que els comenci a reproduir fins als 10-12 mesos.
   Per començar pots aconseguir un dels llibres en castellà: “Los gestos del bebé“, “Signos para bebés“, i buscar 4 o 5 signes del tema dels pipis i caques. L’únic que has de fer és fer el signe amb les mans cada vegada que dius la paraula corresponent. Al principi costa una mica, però de seguida t’acostumes. Després d’1 o 2 setmanes amplies amb uns quants signes més, i així vas fent. Mira’t la pàgina dels cincodeditos per més consells.

Deixa un comentari

Enhorabona! Has arribat al final de l'entrada.
Ara és el teu torn de participar!