La gimcana de la paperassa del naixement

Una entrada de publicada el

Pares, prepareu-vos !!!! Això de la paperassa del naixement és una gran gimcana ! És com un joc de pistes per la jungla de la burocràcia que has de fer ràpid i sense saltar-te cap pas perquè sinó no pots avançar. Sort que ara com a mínim teniu un mes de baixa paternal i així podreu gaudir dels vostres minius recén nascuts, perquè fa uns anys (no gaires), quan els pares només tenien 5 dies…. se’ls passaven fent tràmits ! I on està això del vincle entre el pare i el fill ? Ara sembla que comencen a adonar-se de la importància de que el pare també estigui present en la vida de la nova família i us donen més dies.

En tot cas, si voleu estar amb la vostra dona i el vostre fill les 24 hores la primera setmana (a l’hospital o a casa), heu de saber que després haureu de córrer per fer els tràmits. A nosaltres ens va passar això, que el meu company no es va separar de nosaltres per res, i després tothom li deia « home, hauries d’haver aprofitat els dies de l’hospital per avançar els tràmits! ». És trist, però real. Potser la primera setmana us podeu escapar una estoneta mentre teniu a la dona i el nen distrets acompanyats amb alguna amiga o la sogra (uhmm, no sé si és un bon consell, aquest!).

El que és important fer els primers dies, quan abans millor, és la primera prova de la gimcana : (1) EL REGISTRE CIVIL. Si esteu casats, tot serà més fàcil, perquè ja teniu llibre de família i hi ha hospitals que fan el registre allà mateix. Si no esteu casats, doncs haureu d’anar a la oficina del registre civil de la vostra localitat i que us facin el llibre de família. Diuen que això no es pot fer sense la presència dels dos membres de la parella, però a la pràctica no hi ha cap problema (nosaltres ho vam poder fer i molta gent que conec també). Que el pare hi vagi amb el document que us donen a l’hospital (com un acte de naixement), els DNIs dels DOS (el de la mare també) i li faran el llibre de família.

A partir d’aquí, haureu d’anar amb el llibre de família a tot arreu : (2) a la Seguretat Social (INSS) per tramitar les baixes (parleu amb els de recursos humans de les vostres feines perquè es necessita un certificat de l’empresa), (3) al padró municipal, (4) a la Seguretat Social (INSS) o Mútua per inscriure el nadó, i (5) al Centre d’Atenció Primària (CAP) o la Mútua perquè li facin la targeta i li donin hora pel pediatra (la primera revisió es fa als 10 dies d’haver nascut, en teoria). Recordeu que aquest últim pas no es pot fer sense el pas 1, el 3 i el 4 !! Igualment, el 4 no es pot fer sense el 3.

A part de tot això, hi ha el tema de les ajudes econòmiques. Però això es pot fer amb una mica més de calma. Fins ara, l’ajuda de 2500€ de l’Estat Espanyol es podia demanar fàcilment per telèfon trucant a Hisenda ( telf. 901 200 345 ), i a la mateixa trucada es podia demanar la « deducció per maternitat » que són 100€ mensuals (si ets dona treballadora). Però sembla ser que el Zapatero vol anular aquestes ajudes, o sigui que no sabem què passarà l’any que ve. A més a més, hi ha l’ajuda de la Generalitat que són uns 600€ a l’any durant els 3 primers anys de vida del nen. Es pot demanar informació al 012 i crec que es pot sol·licitar per internet a la Oficina Virtual de Tràmits. També cal que tingueu en compte, si heu parit en una clínica privada a través d’una mútua, que n’hi han que et paguen uns diners per haver parit (que si tens mútua i pareixes en un hospital públic també te’ls paguen), o sigui que feu una trucadeta a la vostra mútua a veure si és el cas.

Per últim, només recordar que els que no tingueu nacionalitat espanyola (un o els dos progenitors), haureu de parlar amb el consulat del vostre país per veure què heu de fer en cas que vulgueu que el vostre fill o filla tingui les dues nacionalitats. Pregunteu-ho amb temps abans que neixi la criatura, perquè potser necessitareu recol·lectar alguns papers com la vostra partida de naixement. Hi ha consulats que demanen que aquest tràmit es faci abans de què passi 1 mes del naixement.

2 comentaris a “La gimcana de la paperassa del naixement

  1. Uf, jo me’n recordo: quan va néixer el meu fill el tema de la paperassa em va estressar molt!
    Per sort vaig poder trobar algunes pàgines per Internet que em van guiar en el procés (però no tan complertes com aquest article, clar 😉

  2. Pingback: Miniueca » Arxiu del Bloc » La bossa de l’hospital

Deixa un comentari

Enhorabona! Has arribat al final de l'entrada.
Ara és el teu torn de participar!